Het maken van een website kan een grote stap voor jou en je onderneming zijn. Het gaat vaak gepaard met een hoop onbekend terrein. Tijdens dit proces zullen de onderstaande vragen hoogstwaarschijnlijk bij je opkomen:
- Waar moet ik op letten?
- Wat heb ik precies nodig?
- Hoe zorg ik dat ik de juiste keuzes maak?
Het bedenken en registreren van een domeinnaam is een van de eerste obstakels die je als ondernemer tegen gaat tegenkomen. Deze blogpost bied 5 handige tips, in de vorm van een checklist. Hiermee bepaal je of het door jou gekozen domein, een goed gekozen domein is.
Ben je een beginner? dan raad ik je aan deze tips te gebruiken omdat je momenteel in het proces zit van het kiezen van een domeinnaam voor je blog of onderneming.
Heb je al een website? Loop dan gerust door deze checklist heen om te kijken of de door jou gekozen domeinnaam goed scoort. Ook kun je deze tips voor uw volgende domeinnaam brainstorm sessies gebruiken.
De Checklist
- Eigen gehoste domeinnaam
- Keywords
- Verwarrende en moeilijke woorden
- Cijfers
- Handelsmerken
1. Eigen Gehoste Domeinnamen
Ten eerste, ook al heeft dit niet direct iets te maken met de domeinnaam zelf, moet je website gehost zijn. Zoals je wellicht al weet heb je twee manieren om website te hosten:
- Zelf gehoste websites
- Gehoste websites
Met een gehoste website, zoals de gratis varianten van WordPress.com (niet te verwarren met WordPress.org, waar je WordPress kunt downloaden voor je eigen gehoste websites) of WIX.com, bevind de website zich op de server van het bedrijf.
Zo gebruik je ook de ruimte en zet je bestanden op de server van het bedrijf. Uiteraard zitten er voordelen aan het beginnen van een website op een van de bovenstaande varianten (lees; gratis). Toch raad ik elke ondernemer aan te beginnen met een zelf gehoste website.
En wel om deze redenen:
1. Domeinnaam
In de meeste gevallen van hosted websites heb je de naam van het bedrijf in je domeinnaam staan. Laat ik je een voorbeeld geven. Stel dat deze website gehost was op wix.com, dan zou deze domeinnaam als volgt er uit zien:
dewebsitebouwers.wix.com
Een hosted domeinnaam komt een stuk minder professioneel over. Als onderneming probeer je jouw eigen merknaam, online op te bouwen. Zeker als je als autoriteit binnen het vakgebied gezien wilt worden. Daarbovenop verminderd een hosted domein het “mond-tot-mond” effect.
2. Content
Het gevaar van het hosten van je website op partijen als wix en wordpress.com is het zogeheten bus-effect:
Wanneer een van deze partijen failliet gaat, en dus onder de bus komt, is je content en daarmee ook uw website verloren.
Ook al is de content altijd van jouw, het is niet van jezelf tot je het op uw zelf gehoste website zet. Ook dien je te houden aan de regels en algemene voorwaarden van het bedrijf waar je jouw website host. Dus ook de informatie die je op de website plaatst.
Een mooi voorbeeld hiervan is deze pagina op de Wix website. Hierin wordt uitgelegd dat als gebruiker van een Wix website, je elke mogelijkheid op claims vergooit omtrent het gebruiken van uw website in marketing en promotie doeleinden van Wix.
3. Algehele Controle
Als ondernemer wil je volledige controle over je website. Echter leggen hosted partijen restricties op de mogelijkheden die je met uw website kunt doen. Met name op de mogelijkheid tot het ontwerp en vormgeving van je website: Dit omdat het bedrijfsnaam van de hoster in de domeinnaam zit. Hierdoor zal de hoster restricties leggen op wat je wel en niet mag doen. Maar met een zelf gehoste website ben je hier geheel vrij in.
Bij De Websitebouwers gebruiken wij al jarenlang met veel plezier en gemak de domein en hosting services van TransIP. Dit bedrijf is naar onze mening een van de beste hosting partijen van Nederland en immens populair onder de IT-community door hun service, prijzen en de zogeheten up-time garantie.
In het geval dat je nog aan het twijfelen bent om aan een WordPress blog te beginnen: Het is niet moeilijk. Tijdens het vastleggen van je domeinnaam via TransIP kun je WordPress hosting kiezen waardoor je binnen enkele minuten een WordPress website online hebt, zonder technische kennis.
Heb je jouw website toch al gehost op een hosted website, dan is dat geen probleem. Je kunt nog steeds de website migreren naar een zelf gehoste website, zonder al je content te verliezen.
2. Keywords
Het is niet verplicht om een keyword in je domeinnaam te gebruiken. Maar het gaat je wel helpen.
Het gebruik van een keyword in je domeinnaam helpt niet alleen bij het beter gevonden worden in de zoekresultaten pagina’s van zoekmachines als Google. Maar het helpt ook om relevantie aan je domeinnaam te geven voor nieuwe bezoekers.
Als voorbeeld geef ik 2 van onze eigen domeinen. In één van de domeinen is bewust gekozen voor het keyword websites en de ander is puur de merknaam.
- www.forgedpixel.com
- www.dewebsitebouwers.com
Stel je bent op zoek naar een bedrijf om een website te laten ontwikkelen. Welke van de twee websites zou je als meer relevant voor uw zoekterm beschouwen? Vermoedelijk gaat je antwoord uit naar nummer 2.
Wanneer je er voor kiest om keywords toe te voegen aan een domeinnaam houd dan rekening met de volgende zaken:
- Voeg alleen keywords toe die relevant zijn en natuurlijk klinken. www.websiteontwikkelenforgedpixel.com klinkt niet natuurlijk. www.forgedpixelconsultancy.com weer wel.
- Vind een gezonde mix tussen keywords en branding van uw onderneming. Stel het blog of website gaat over schilderen met acryl verf dan heeft www.schilderenmetacryl.nl uw keyword er in zitten, maar heeft geen “gevoel van een merk”.
- Maak je niet te druk over het keyword in de domeinnaam. Het komt vaak voor dat voor de zoveelste keer een domeinnaam met keyword al in gebruik is. Dit door de miljoenen domeinnamen die al zijn vastgelegd over de jaren heen. Er zijn genoeg domeinnamen (zoals onze eigen domeinnaam) waar geen keyword in zit, maar toch succesvol zijn. Wanneer je relevante content toevoegt aan de website kun je deze keywords alsnog toevoegen aan diens URL.
Exact Match Domain
Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van van Exact match domains (EMD) of Patrial Matching Domains (PMD). Deze zijn niet meer wat het is geweest maar helpen nog wel mee met organisch verkeer.
Geen idee wat een EMD of PMD is? Laat ik je een voorbeeld geven. Een EMD is een domeinnaam die exact overeenkomt met de zoekterm van de gebruiker. Een lucratieve zoekterm als “goedkoop auto huren” zou zich vertalen in een goedkoopautohuren.nl EDM.
3. Vermijd Verwarrende En Moeilijke Woorden
Het is zaak om woorden die eenvoudig verkeerd gespeld kunnen worden en verwarrend zijn te vermijden tijdens het beslissingsproces.
Waarom?
Wanneer de website via ‘mond-tot-mond’ reclame verspreid wordt, door jezelf of anderen, dient er geen verwarring te ontstaan in de schrijfwijze van het merk. Een mooi voorbeeld is 2dehands.be. Wanneer jou iemand verteld om naar die website te gaan kan dat als volgt geïnterpreteerd worden:
- tweedehands.be
- 2dehands.be
- 2ehands.be
Dit zou je in principe af kunnen vangen door alle varianten te registeren en door te laten verwijzen naar het juiste domein.
4. Vermijd Cijfers En Strepen
Een andere handige tip die ik je wil meegeven is het vermijden van cijfers en leestekens in je domeinnaam.
Zoals we in nummer 3 van onze checklist al hadden aangegeven; vermijd verwarring!
Het toevoegen van cijfers in je domeinnaam veroorzaakt wederom verwarring bij “mond-tot-mond” reclame. Het is onduidelijk of de 47 in je domeinnaam geschreven wordt als:
- zevenenveertig.nl
- 47.nl
- 7enveertig.nl
- zevenen40.nl
- zeven-en-veertig.nl
Het zelfde geld voor het gebruik van strepen in de domeinnaam. Dit zorgt voor een vermindering van het branded gevoel en mond-tot-mond reclame.
Een argument om wel een streep te gebruiken kan zijn om de leesbaarheid van het domeinnaam te bevorderen of om verwarring juist te vermijden. denk hierbij aan:
bom-melding.nl of bommelding.nl
5. Vermijd Handelsmerken
Ten slotte wil ik je de tip meegeven om op te passen met het gebruik van handelsnamen in je domeinnaam. Meestal zijn deze merken te herkennen aan hun iconische ® achter het merknaam. Dit zijn beschermde merknamen waar alleen het bedrijf recht heeft om het te gebruiken.
Er zijn dan ook talloze gevallen bekend waarbij eigenaren van websites een cease and desist brief krijgen. Dit is een verzoek aan de website eigenaar om de illegale activiteit te stoppen (cease) en deze nooit meer op te bouwen (desist).
Dit is uiteraard niet altijd het geval. Maar door het gebruik van het handelsmerk plaats je jezelf in gevaar. Want op de lange termijn, als je website gaat groeien, zou vervelend zijn om compleet op nieuw te moeten beginnen.
Heb je toch vragen over domeinnamen of loop je vast tijdens de checklist? Laat dan een bericht achter in de reacties hieronder en ik zal je zo goed mogelijk proberen te helpen met het vinden van je perfecte domeinnaam.