Skip to main content
ChatGPT wint steeds meer terrein in op het internet. Sinds haar publieke lancering vorig jaar terug verbaasd de tool ons in elk opzicht en draagt bij aan de acceptatie van kunstmatige intelligentie (AI) in ons dagelijks leven. Ook zien we de slimme chatbot steeds vaker in het nieuws verschijnen.
De AI chatbot ChatGPT kan op verschillende manieren worden ingezet; van het beantwoorden van alledaagse vragen tot aan het schrijven van complete artikelen, van het maken van specifieke voeding en trainingschema’s tot aan het schrijven van verslagen met bronvermelding voor studenten.
In dit artikel gaan we in op wat Chat GPT precies is, hoe Chat GPT ingezet kan worden voor websites, development & marketing doeleinden en wat de impact is van deze slimme chatbot op het bedrijfsleven. Verder gaan we in op de toekomst van chat gpt en de aankomende kosten / licentiemodellen. Ten slotte neem ik je mee in enkele voorbeelden hoe de tool ingezet kan worden in de praktijk.

Wat is chatGPT? En welk bedrijf zit erachter?

ChatGPT is een krachtig taalmodel ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksbedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. Eerder bracht het bedrijf achter ChatGPT al GPT-3 en DALL-E uit.Het model is getraind op miljarden tekstregels uit het internet, waardoor het in staat is om natuurlijke tekst op een hoog niveau te genereren, alsof je tegen een echt mens spreekt.

In de vorm van een chatbot kunnen gebruikers vragen stellen aan het taalmodel waarna het via kunstmatige intelligentie vragen beantwoord (net zoals je dat gewend bent in Google). Door een gesprek te voeren met de slimme chatbot kan je dieper ingaan op jouw vraag en het antwoord hierop zo helder mogelijk krijgen. En juist dit biedt erg interessante mogelijkheden voor zowel marketing, business als het dagelijks leven.

Zo kun je chatGPT inzetten om een voedingsschema te maken die voldoet aan bepaalde dieet wensen en calorieën, kan je het een gedicht laten genereren voor Sinterklaas, kan het WordPress plugins en code schrijven voor je of kan het slimme marketing teksten genereren voor jouw advertenties en websites.

De toepassingen zijn eindeloos.

Wat kost chat GPT? Of is het gratis?

Momenteel is ChatGPT gratis in gebruik. Echter is het draaiend houden van deze tool erg prijzig.

Momenteel heeft OpenAI de intentie uitgesproken om Chat GPT Professional te lanceren, een betaalde variant van de populaire tool. OpenAI oprichter Sam Altman reageert via Twitter al dat de kosten van de tool “tranentrekkend” hoog zijn dat een permanente gratis variant niet gegarandeerd kan worden. Momenteel wordt er gesproken over een prijs van $42 per maand voor de betaalde variant.

Voorbeelden: Zo gebruik je de slimme chatbot Chat GPT

Zoals eerder aangegeven de chatbot inzetten voor verschillende doeleinden. Onderstaand laten we het een voedingsschema maken van 2000 kcal, kip en speciale dieetwensen. Het is zo simpel als de chatbot te vragen om voedingsschema samen te stellen.

voedingschema-chatGPT

Hoe specifieker de input (vraag aan de chatbot), hoe beter het antwoord.

Dit is een cruciaal onderdeel van omgaan met AI. Of je nou met DALL-E / Midjourney werkt of met onze favoriete slimme copywriting tool Jasper AI (welke tevens gebruikt maakt van het GPT-3 model).

Is het antwoord niet wat je zoekt? Of wil je juist dieper ingaan op een gedeelte, dan kan je opnieuw een commando sturen. Je zou bijvoorbeeld de chatbot kunnen vragen om kip te vervangen door rund en hij past vervolgens heel het schema aan.

Op dewebsitebouwers.com praten wij natuurlijk over het bouwen en vermarkten van websites en webshops, dus laten we eens kijken hoe ChatGPT hiervoor in te zetten is.

ChatGPT inzetten voor het schrijven van artikelen

Omdat open AI het model heeft getraind met miljarden artikelen, woorden en onderwerpen is chatGPT in staat om over een breed aantal onderwerpen te schrijven. Zo kan de tool toegepast worden om ideeën te generen voor onderwerpen binnen jouw niche, deze onderwerpen vervolgens uit te werken in een blog outline en vervolgens per kop het gehele artikel aan te vullen met relevante informatie.

Gebruik de chatbot dan vooral ook om writer blocks te doorbreken en inspiratie op te doen voor interessante artikelen. Maar laat het nooit, maar dan ook nooit jouw denkvermogen vervangen. Gebruik chatGPT om op goede ideeën te komen en als ondersteuning van jouw copywriting skills.

Het simpelweg kopiëren van de output en plakken in jouw (WordPress) blog wordt snel genoeg afgestraft door Google. Naast dat Google steeds beter is in het detecteren van AI teksten (daarover later meer), is ook niet alles wat er staat de waarheid / met correcte spelling gegenereerd. Zorg dan ook dat je alles goed proefleest, redigeert en aanvult met de juiste keywords.

Praktijkvoorbeeld

Tijdens een van onze coaching calls over het gebruik AI voor copywriting en affiliate marketing kwam het volgende aan bod:

Hoe kunnen we met chat GPT eenvoudig op ideeën komen voor artikelen en deze uitwerken?

Als voorbeeld namen we “Omgaan met stress”, het is zo simpel als vragen aan de chatbot: “Hoe ga ik om met stress”.

Dit geeft je een alvast een voorzet om vervolgens op door te pakken.

Vraag en antwoord in chatGPT, het nieuwe googlen?

Vervolgens maken we een keuze en zoomen we daar verder op in door de tool te vragen 10 ideeën te genereren voor een van de gegeven onderwerpen. Dit proces kun je uiteraard herhalen voor hetzelfde of een nieuw onderwerp om op nog meer ideeën te komen.

Geef mij 10 blogideeen over Ademhalingsoefeningen en hoe dit kan helpen bij het verminderen van stress

De tool geeft je vervolgens 10 ideeën voor artikelen binnen dit onderwerp.

Blog outline door chatGPT

Vervolgens kiezen we een van de voorgestelde artikelen en vragen we de tool een blog outline te schrijven voor het gekozen artikel.

Dit soort technieken zijn handig om alvast een blauwdruk te hebben waar het artikel over gaat, wil je het artikel naar een hoger niveau tillen? Doe dan ook je eigen research!

Het schrijven van content door chatGPT

In de outline staan de hoofdonderwerpen die je op diens beurt weer kan vragen verder uit te schrijven en dat ziet er als volgt uit.

Dit is een relatief eenvoudig voorbeeld hoe je de tool kan gebruiken om een voorzet te doen op jouw artikelen.

ChatGPT inzetten voor online marketing

ChatGPT is uitermate goed in te zetten voor het genereren van marketing ideeën, advertentieteksten en social media gerelateerde teksten en content.

Je vraagt de chatbot eenvoudig om het genereren van advertentie teksten via een AIDA model (Attention, Interest, Desire, Action) of PAS (Pain, Agitate, Solution) en geeft het een korte uitleg van je product.

Vervolgens zal het teksten genereren die uitermate goed te gebruiken zijn voor Facebook & Instagram advertisements, social media posts en e-mail marketing.

Problemen met het verzinnen van een Persona of evergreen e-mail sequence in Mailchimp? Vraag het chatGPT eens!

Het kan namelijk best wel eens lastig zijn om een e-mail automation op te stellen met evergreen content.

Chatgpt en e-mail marketing

Zoals je ziet, heb je nu 10 ideeën van e-mails voor in jouw evergreen mailing automation.

Twijfel je waarom de e-mails in deze volgorde zijn gezet? Vraag de chatbot waarom de volgorde op deze manier wordt voorgesteld, hier kan je veel van leren.

chatgpt legt uit waarom de email sequence op deze manier moet

ChatGPT inzetten voor development

Naast het genereren van teksten en marketing ideeën is het ook mogelijk om chatGPT toe te passen op web development en coding. De tool is in staat code te debuggen, gehele WordPress plugins te schrijven en advies te geven over wat voor stappen je kan ondernemen om bepaalde functionaliteiten te bouwen in jouw app of website.

In het onderstaande voorbeeld heb ik chatGPT ingezet om de code van mijn WordPress plugin te herscrhijven voor mijn affiliate website. De plugin haalt ACF-repeater velden op en maakt een product wisselaar die ik middels een shortcode kan plaatsen op elke product pagina.

chatGPT inzetten voor development

Net als bij de andere voorbeelden kan je vervolgens instructies geven om de code te verbeteren of situaties beter uit te leggen.

the formaat repeater is inside a group called “formaten”
Dit zorgt ervoor dat de code herschreven wordt naar de bovenstaande input met de juiste code comments.
Zoals met alles wat gemaakt wordt door AI gebruiken we dit als voorzet en doen we waar nodig onze eigen aanpassingen erop.

ChatGPT versus Google

De kracht van chat gpt begint steeds meer aan te slaan bij het normale publiek. We zijn echter nog niet zo ver dat het Google zoeken gaat verslaan. Maar het zorgt wel voor “the new kid on the block” effect.

Op zijn minst gaat het ervoor zorgen dat Google moet blijven innoveren en de machtpositie wellicht lichtelijk gaat afnemen.

Het fijne van zoeken via chat GPT is dat je direct antwoord krijgt op je vraag zonder eerst websites aan te klikken. Daarnaast kan je direct doorvragen op het antwoord om zo nog specifiekere antwoorden te krijgen. Iets wat met Google toch soms wat lastiger werkt.

ChatGPT versus Jasper AI

Jasper AI vs chatGPT

Voordat ChatGPT op de markt werd gelanceerd hebben wij al kennis mogen maken met de krachtige copywriting tool Jasper AI. Jasper maakt gebruikt van hetzelfde taalmodel (GPT 3.5) en lijkt hier erg op chatGPT.

Echter heeft het meer recente gebeurtenissen in haar arsenaal en is het veel beter ingericht voor gerichte contentcreatie. In een uitgebreide review lieten wij al zien hoe goed deze tool ingezet kan worden voor jouw online business.

Op het moment zien we dat Jasper AI op het gebied van marketing betere teksten genereert a.d.h.v. PAS & AIDA formules. Ik gebruik de twee dan ook naast elkaar om zo de ultieme tekst te creëren voor een artikel.

Daarnaast het natuurlijk credits, dus alles wat ik met chatGPT kan besparen is een mooie samenwerking tussen deze tools.

Is chatGPT plagiaat of niet? Kan Google teksten vanuit chatGPT detecteren?

Een veelgestelde vraag is of chatGPT ingezet kan worden voor SEO (zoekmachine optimalisatie). Hierbij is vooral de onderliggende gedachte of Google inmiddels al zo ver is om AI teksten te detecteren. Het antwoord is hier eigenlijk al kort gegeven: Ja, chatGPT is in te zetten voor SEO, mits je de teksten herschrijft.

Inmiddels zijn er verschillende tools op de markt, zowel betaald als gratis, om te kijken hoe jouw SEO tekst scoort op het gebied van AI of plagiaat. Een bekende variant hiervan is de GPT-2 Output Detector Demo.

GPT-2 Output Detector Demo

Met de GPT-2 Detector kan je een tekst analyseren hoe “echt” de tekst is. de tool analyseert alle woorden en bepaalt of deze door kunstmatige intelligentie is geschreven. Hierbij zien we momenteel dat Nederlandse teksten sneller door de test komen dan Engelse varianten.

Orginality.AI – Plagiaatchecker & AI Detector

Een betaalde, maar betere variant is de tool van orginality.ai, welke steeds meer terrein wint binnen online marketing. De tool kan vrij accuraat (94%) detecteren of content geproduceerd door chatPGT, GPT-3 en GPT 3.5 (DaVinci-003).

Binnen Originalty AI kan je a.d.h.v. credits ($0.01 per credit), jouw teksten scannen. Met elke credit kan je weer 100 woorden scannen.

Aan de slag met ChatGPT?

Wil jij aan de slag met ChatGPT dan is dat vrij eenvoudig:

  1. Ga naar de website van OpenAI;
  2. Maak een account aan, of log in via Google of Microsoft
  3. Verifieer je e-mail
  4. Ga naar de “Playground”-sectie om de chatbot vragen te stellen, zoveel je wil.

ChatGPT is momenteel vaak overbelast, krijg je een melding: “ChatGPT is at capacity right now” probeer het dan later nog eens!

Veelgestelde vragen over ChatGPT

Hieronder een lijst van veelgestelde vragen rondom ChatGPT.

Wat is de Chat GPT login?

https://chat.openai.com/auth/login

Is ChatGPT te gebruiken in het Nederlands?

Ja, je kunt in het Nederlands praten tegen de chatbot en je krijgt Nederlandse antwoorden

Waarom is ChatGPT niet bereikbaar?

De hype is groot rondom de slimme chatbot. De servercapaciteit loopt dan ook erg vol en is erg prijzig. Soms ligt de chatbot er dan ook uit.

Is Chat GPT Gratis?

Ja voor nu nog wel

Is Chat GPT veilig te gebruiken?

Ja, het is veilig te gebruiken

Zijn er chatGPT alternatieven

Ja er zijn alternatieven zoals Jasper AI en andere tools die gebruik maken van het zelfde taalmodel.

Waarom weet GPT-3 zoveel?

GPT-3 is getraind op zo’n 570 GB aan tekst input. Waabij 1 GB gelijk staat aan plus minus166.000.000 woorden. En dat is erg veel.

Is er een Chat gpt download?

Er zijn third party apps die chatGPT integreren op android, let hier wel mee op want er zijn ook veel malafide apps in omloop op het moment!

Kan ik chat GPT vragen om bronnen?

Bronvermelding bij chatGPT is zo simpel als het vragen aan de chatbot om de bronnen te vermelden. Handig voor je verslagen ;)!

Dylan de Jonge

Dylan de Jonge is een Front-end developer en online marketeer met een specialisatie in affiliate marketing. Hij is mede-eigenaar bij het bedrijf de Websitebouwers & Webfresh waar hij zorgt voor de creatie van professionele websites en het opzetten van succesvolle online marketing campagnes voor klanten.

Leave a Reply