De snelheid van jouw website is belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als SEO / Online vindbaarheid.
Een effectieve manier om de laadsnelheid (pagespeed) van een WordPress website te verbeteren is door website caching toe te passen. Wat caching precies inhoudt bespreken we later in dit artikel.
Echter zijn er veel verschillende caching plugins voor WordPress op de markt en een foutieve instelling kan je gehele website om zeep helpen.
In deze review bekijken we een van de meest toegankelijke én krachtige caching plugins voor WordPress: WP Rocket.

Wat is caching?
Voordat we in de kracht van een caching plugin als WP Rocket te duiken is het goed om eerst te begrijpen wat caching precies is.
Caching is simpel gezegd een techniek waarbij veelgebruikte data (zoals een pagina op jouw website) wordt opgeslagen en daardoor sneller gepresenteerd kan worden aan de bezoeker van de website.
Het bezoeken van een website kost namelijk tijd en computerkracht van de server naar jouw apparaat en vice versa. Door een cache te gebruiken kan er tijd bespaar worden.
Het toepassen van cache kan, zeker in het geval van WordPress websites, het verschil maken tussen een trage, frustrerende website en een snelle, prettige website ervaring.
Welke voordelen biedt caching?
Het toepassen van cache biedt aantal handige voordelen:
- Pagina’s laden sneller
- Prettige invloed (UX) op de gebruikerservaring door snelle laadtijden
- Positief voor de online vindbaarheid
- Verhoogd conversiepercentage
Daarnaast worden onze spanningsbogen steeds korter. We zijn gewend om op een snelle manier onze informatie te krijgen.
Duurt een website lang om te laden? Dan gaan we vaak op zoek naar de volgende website die wél snel werkt.
Het hebben van een snelle website is dus een cruciaal onderdeel van jouw SEO strategie. Combineer dit met een krachtige interne linkstructuur en je hebt krachtige wapens in het arsenaal.
Wat is WP Rocket?
WP Rocket is een caching plugin voor WordPress. Het wordt beschouwd als de beste caching plugin door de kracht en de eenvoud van deze plugin.
Via een paar simpele klikken is een WordPress website enorm te versnellen via WP Rocket. Soms tot wel enkele seconden sneller.
Daar waar andere caching plugins moeilijk zijn om goed in te stellen is de eenvoud de kracht van deze plugin.
Want let op, een foutieve configuratie van een caching plugin kan leiden tot een niet functionerende WordPress website.
Functionaliteiten van WP Rocket
WP Rocket zit vol handige functionaliteiten die jouw WordPress website versnellen. Onderstaand zal ik de belangrijkste functionaliteiten uitlichten.
- Caching voor zowel mobiele apparaten als desktop gebruikers
- Bestand optimalisatie voor HTML, CSS & JavaScript (minify & combined files)
- LazyLoad voor media (afbeeldingen, iframes)
- Image dimensions
- Preloaden van cache, links, bestanden en fonts
- Cache uitsluitingen
- Mogelijkheid koppelen CDN
- Ondersteuning WebP afbeeldingen

Daarnaast krijg je bij de activatie van de plugin al een hoop opties automatisch ingesteld om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je.
Denk hierbij aan de volgende elementen:
- Page caching
- GZIP Compression
- Cache preloading
- eCommerce optimalisatie
- Browser cache
- Perfecte compatibility met plugins & thema’s
Browser caching voor mobiel & desktop
WP Rocket biedt op het gebied van cache verschillende krachtige opties aan:
- Seperate mobiele cache
- User caching
- Cache leeftijd

cache opties wprocket
Mobiele cache
Een van de eerste functionaliteiten van WP Rocket heeft te maken met ‘Browser Caching‘. Het is mogelijk om een aparte cache te genereren voor mobiele apparaten.
Dit kan in sommige gevallen handig zijn wanneer er specifieke functionaliteiten of thema’s gebruikt worden voor mobiele apparaten. In de praktijk komt dit niet vaak voor.
Gebruikers cache
Daarnaast biedt WP Rocket gebruikers cache aan. Dit is handig wanneer je gebruikersspecifieke content hebt op jouw WordPress website. Denk hierbij aan member sites of webshops waarbij de pagina’s geoptimaliseerd zijn voor een gebruiker.
Cache levensduur
Naast mobile cache & user cache geeft WP Rocket je de mogelijkheid om de levensduur van je browser cache aan te passen. Standaard staat de levensduur ingesteld op 10 uren. Bestanden ouder dan de levensduur worden automatisch verwijderd om ruimte te besparen.
Stel je de levensduur op 0 in? Dan leegt WP Rocket de cache niet automatisch.
Maar waarom zou je überhaupt een cache levensduur instellen? Dit heeft te maken met beschikbare opslag in jouw hostingpakket.
Heb je een kleinere serverruimte? Dan is het raadzaam de levenstijd op 10 uur te laten staan. Heb je meer ruimte? Dan kan je potentieel de levensduur verhogen.
Optimalisatie van web bestanden
Bestandoptimalisatie is een van de belangrijkste factoren in het versnellen van jouw website.
WP Rocket stelt je in staat om HTML, CSS & JS-bestanden te optimaliseren.
Hierbij maakt het gebruik van enkele belangrijke technieken als het verkleinen van bestanden, ook wel “minify” genoemd. Deze techniek haalt alle spaties en enters uit de gegenereerde bestanden om zo nóg kleinere bestanden te maken.

voor en na minify
Daarnaast biedt het ook een techniek genaamd “merging” waarbij het bestanden samenvoegt om zo het aantal verzoeken naar de server terug te brengen. Wat op zijn beurt weer positief werkt voor de laadsnelheid.
Naast de bovenstaande technieken krijg je ook nog geavanceerde keuzes die helpen met render-blocking issues zoals “JavaScript uitgesteld laden”, met andere woorden “Load JavaScript deferred“.
Lazyload voor media
Lazyload is een webterm die wordt gebruikt om aan te geven dat een bestand pas wordt ingeladen op het moment dat deze nodig is op de website.
In de praktijk betekend dat WP Rocket ervoor zorgt dat bestanden als afbeeldingen of embedded YouTube video’s pas geladen worden wanneer de gebruiker tot dat punt heeft gescrold op de pagina.
Dit scheelt veel “zware” verzoeken naar de server(s) en maakt op diens beurt de website weer sneller.
Image dimensions
Naast het lazyloaden van media zoals afbeeldingen en video’s heeft WP Rocket nog een handige functionaliteit: Image dimensions.
Met de image dimensions optie voegt de plugin ontbrekende hoogte en breedte attributen toe aan afbeeldingen op de websigte. Dit zorgt ervoor dat layouts niet gaan schuiven en helpt dit op zijn beurt met de UX (User Experience) van jouw website. dit verhoogt op zijn beurt weer de time-on-site en je raad het al.. Online vindbaarheid.
Preloaden van links, bestanden & fonts
Een andere krachtige techniek die deze cache plugin bevat is de mogelijkheid om links, DNS-verzoeken, bestanden en fonts te preloaden.
Met het preloaden van de cache gaat WP Rocket automatisch door de sitemap van de website heen om alvast alle URLs naar de database op te slaan. Op deze manier zijn alle URLs die bezocht kunnen worden gecachet en dus razendsnel voor de bezoeker.
Hetzelfde geld voor Fonts & DNS-verzoeken. Door deze op te geven kan WP Rocket deze alvast downloaden en gemakkelijker uitserveren naar de bezoeker van de website.
Het preloaden van links zorgt ervoor dat wanneer jij met je muis over een link gaat, de browser alvast de pagina probeert op te halen. Wat zorgt voor een razendsnelle gebruikers ervaring.
Geavanceerde cache regels
Wil jij de caching van jouw WordPress website nog verder afstellen? Dan heeft WP Rocket ook geavanceerde regels.
Met de geavanceerde regels kan je de volgende onderwerpen aanpakken:
- URLs uitsluiten van cache
- Cookies niet cachen
- Bepaalde user agents niet cachen
- Bepaalde URLs altijd legen
- Query Strings cachen
WP Rocket in combinatie met CDN
WP Rocket is goed te gebruiken in combinatie met een Content Delivery Network (CDN).

wat is een cdn
Zo biedt het een eigen netwerk genaamd RocketCDN. Het afnemen van deze dienst kost $7,99 per maand.
Daarnaast kan je ook externe CDN diensten zoals Cloudflare, Amazon, Cloudfront, MaxCDN, KeyCDN of Sucuri gebruiken.
Ondersteuning WebP afbeeldingen
Ten slotte wil ik nog ingaan op de ondersteuning om WebP bestanden te cachen. WP Rocket zal de beschikbare WebP bestanden tonen indien de browser hiervoor geschikt is.
Het generen van WebP bestanden gebeurt echter niet door WP Rocket zelf maar door externe bestandoptimalisatie plugins zoals Imagify, ShortPixel of WebP Express.
Waarom WP Rocket?
Wanneer je andere caching plugins als W3 Total Cache hebt gebruikt weet je waarom WP Rocket de beste keuze is als cache plugin.
Daar waar andere cache plugins lastig zijn in gebruikt en barsten van de opties die potentieël jouw website breken is WP Rocket met enkele simpele clicks in te stellen.
Daarnaast doet hij ondanks zijn eenvoud onder de motorkap enorm zijn best om laadtijden te versnellen waarbij wij het voor sites in ons eigen portfolio vaak toepassen.
WP Rocket biedt naast zijn eenvoudige setup ook een handige handleiding en de support die ze bieden is erg goed via het ticket-systeem.
Ten slotte is WP Rocket niet prijzig en geeft een 14-dagen niet goed geld terug garantie.
Wat zijn beste instellingen voor WP Rocket
Ondanks zijn eenvoud kunnen we begrijpen dat je toch graag “afkijkt” wat de beste WP Rocket settings zijn voor jouw WordPress website.
Elke WordPress website is anders; Een ander thema, andere samenstelling van plugins en andere content. Dus er is geen eenzijdig antwoord op deze vraag.
Wel stuur ik je graag de goede richting op, zo heeft WP Rocket heeft een korte starters guide geschreven om de beste settings voor jouw situatie te vinden.
Hoe duur is WP Rocket?
WP Rocket heeft op het moment van schrijven een dollarprijs van $49 en een europrijs van €49 per jaar. De link naar het prijsoverzicht vindt je hier.
Waar vind ik WP Rocket support?
WP Rocket heeft zijn eigen help center waar je om hulp kan vragen bij site specifieke problemen.
Zijn er gratis alternatieven voor WP Rocket?
Ja er zijn alternatieven, maar deze zijn lang niet zo gemakkelijk in gebruik. Denk hierbij aan W3 Total Cache, Hyper Cache & Hyper Cache.
Werkt WP Rocket alleen met WordPress
Ja. WP Rocket is een krachtige caching WordPress plugin. Het is dus speciaal ontwikkeld voor WordPress websites.
Heeft WP Rocket Kortingscodes / coupons?
WP Rocket heeft soms kortingscodes / coupons beschikbaar.
waarom is een caching plugin belangrijk voor seo?
Een caching plugin als WP Rocket is belangrijk voor SEO omdat het helpt met het versnellen van jouw WordPress website. Het laden van de pagina is een steeds belangrijkere ranking factor voor Google.
Hoe leeg ik mijn wordpress cache met WP Rocket
Het legen van de WP Rocket cache op jouw WordPress website is vrij eenvoudig:
Na installatie van de WP Rocket plugin heb je in de zwarte administrator balk aan de bovenkant de “WP Rocket” optie erbijgekregen.
Wanneer er met je muis hierover gaat komt er een sub-menu naar voren. Hier staat de optie “Clear and preload cache”. Selecteer deze wanneer je de gehele cache wilt legen.
Wil je alleen een specifieke pagina legen. Ga dan naar de pagina in kwestie, volg de bovenstaande stappen en selecteer “Clear this post”.
Waar kan ik mijn laadtijd testen?
Het testen van de laadtijd van jouw pagina kan via een van de vele gratis online tools.
Hierbij de meest populaire:
Let op dat er goed gekeken wordt vanuit waar er getest wordt. Een test vanuit USA of Canada zal langer duren dan een server uit de UK of Nederland.